Wiadomości z Piekar Śląskich

Jak wybrać system pozyskiwania destylatu?

  • Dodano: 2024-04-03 09:45

Kolumna rektyfikacyjna służy do destylacji wielostopniowej. Konstrukcje tego typu nie są jednakowe, a jednym z ważniejszych parametrów jest system pozyskiwania destylatu. Do wyboru są cztery rozwiązania: LM, VM, OLM i OVM. Na czym polegają różnice między nimi?

Dostępne systemy pozyskiwania destylatu

System LM to skrót od liquid management. W tym systemie skraplacz znajduje się na górze kolumny, a pod skraplaczem są dwie półki zbierające skropliny. Regulacja LM jest bardzo prosta i może on pracować z dowolnie ustawionym ciśnieniem wody. System VM (vapour management) oznacza regulację podziałem pary.
Systemy OLM i OVM służą przede wszystkim do pozyskiwania czystego, bezwonnego spirytusu o mocy 96 proc. Działają one podobnie do LM i VM, z tą różnicą, że odbiór następuje nie ze skraplacza szczytowego głowicy, tylko z niżej umieszczonego zaworu.

Jeden system czy dwa?

Aparatura do bimbru z jednym systemem odbioru jest tańsza, ale nadaje się do produkcji tylko jednego rodzaju alkoholu – systemy LM i VM poleca się producentom skupionym na destylatach smakowych, z kolei OLM i OVM są idealnym wyborem do produkcji czystego spirytusu. Droższe kolumny, dostępne w ofercie np. dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54, są bardziej uniwersalne i posiadają dwa systemy odbioru.
Najczęściej rekomendowane są kombinacje LM+OVM lub LM+OLM, ponieważ na takim sprzęcie można z powodzeniem produkować zarówno czysty bimber, jak i trunki smakowe. Zmiana ustawień nie powinna sprawiać większych trudności, trzeba tylko pamiętać o tym, że przy każdej zmianie rodzaju wytwarzanego alkoholu wskazane jest dokładne wyczyszczenie sprzętu. Więcej o właściwościach tego typu aparatury: dobrydestylator.pl.

Lepiej kupić kolumnę czy destylator Pot-Still? 

Konstrukcja kolumny rektyfikacyjnej umożliwia destylację wielostopniową, dlatego kolumny służą głównie do produkcji czystego spirytusu. Pot-Still jest natomiast do destylacji prostej, więc choć na dobrych sprzętach można zrobić w miarę mocny bimber, to nigdy nie będzie on idealnie czysty i pozbawiony smaku, a jego moc nie sięgnie 96 proc., tylko ok. 90 proc.

Wybór aparatury zależy więc od charakteru planowanej produkcji. Na czysty, mocny spirytus potrzebna będzie kolumna rektyfikacyjna, z kolei do destylatów smakowych warto kupić Pot-Still. Kolumna z dwoma systemami odbioru pozwoli jednak również robić dobre alkohole smakowe, zaś jeśli bimber nie musi być koniecznie o maksymalnej mocy i najważniejsza jest produkcja smakówek, odpowiednim wyborem będzie Pot-Still.
 

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.